'Geen druif is veilig'

Wij zijn Dido & Jurriaan, reizende wijnmakers met een doel: een eigen wijngoed. Volg hier onze avonturen. 

Voordat we overgingen tot dit onrustige bestaan, besloten we eerst zo veel mogelijk theorie te vergaren over wijn in het algemeen. Daarom kozen we voor de wijnopleiding WSET, en hebben inmiddels Level 2 en Level 3 afgerond. Dido is dit jaar begonnen met level 4, beter bekend als de Diploma Course. Daarnaast besteden we veel tijd aan wijn het proeven van wijn, mede mogelijk gemaakt door Dido's vorige werkgevers, wijnimporteur Glandorf&Thijs. Inmiddels heeft Dido haar master Culturele Antropologie aan de UvA afgerond met een scriptie over de nieuwe wijnbeweging in Zuid Afrika: the Swartland Independent Producers. Jurriaan studeerde Engineering, Design and Innovation, is vervolgens de reiswereld ingestapt en heeft het bedrijf Dashwood Travel helpen opzetten, dat inmiddels overgenomen is door Avila Reizen. 

Ons leven bestaat nu uit het navolgen van onze droom: een eigen wijngaard. Dit doen we door zoveel mogelijk stages te lopen bij wijngaarden verspreid over de hele wereld. Zo leren van verschillende mensen hun 'geheime ingrediënt' tot een succesvolle wijngaard, en hopen al die kennis ook in onze toekomst toe te kunnen passen. Inmiddels hebben we stages gelopen in Zuid-Afrika, Frankrijk, Chili en in Spanje op drie verschillende regio's: Priorat/Montsant, Penédès en Conca de Barberà. Hierna hebben we besloten ons te gaan concentreren op de wijngaard zelf, in plaats van in de kelder. Want naar onze mening is de kennis van de wijnplant de allerbelangrijkste: zonder plant, geen wijn! 2017 zal voor ons in 't teken staan van keihard 'boeren': snoeien, ploegen, opbinden en wat er dan ook bij komt kijken bij het onderhouden van een biologische wijngaard van 25 hectaren. 

Daarnaast maken wij ook in elk werelddeel een wijn, genaamd Ramses. Hoe komen we aan die naam? Naast onze fascinatie met de Egyptische geschiedenis, luisteren we ook regelmatig Ramses Shaffy, onze Amsterdamse held. We zijn van plan vijf verschillende flessen Ramses verspreid over de wereld te maken, net zoals er vijf verschillende farao’s waren: Ramses I, II, III, IV & V.  RAMSES I is zojuist uitverkocht, maar RAMSES II 'El Niño' ligt nog uit te rusten in houten vaatjes in Chili. De overige drie zijn gepland in Zuid Afrika, Australië en Noord-Amerika. Zo kunt u onze wijnavonturen volgen in de vorm van een goed glas wijn.

2014:            Cellar hand at Domaine Maby, Tavel, France

2015:            Cellar hand at Dragonridge Winery, Swartland, South-Africa

2015:            Cellar hand at Clos Mogador, Priorat &
                     Venus La Universal, Montsant Spain
                      
2015:            Production of first own wine: Ramses I @ Venus La Universal
                      
2016:            Cellar hand at Francois Lurton, Colchagua Valley, Chile               

2016:            Cellar hand at Clos Santa Ana, Colchagua Vally, Chile

2016:            Production of second own wine: Ramses II, El Niño @ Clos Santa Ana               

2016:              Cellar hand at Escoda Sanahuja, Conca de Barberà, Spain

2016:            Production of first completely natural wine: Tot Controlat @ Escoda Sanahuja