Conca de Barberá: onze stage bij dé Vin Nature producent van Spanje!

Troebele wijn? Veel sediment in de onderkant van de fles? Wijn met een oranje kleur? Vaak zijn dit tekenen van een vin naturel. Dit betekent volgens wijnmaker Joan Ramon Escoda een wijn waarbij je niks weghaalt en niks toevoegt, of in zijn woorden: ‘no se quita, no se pone’. Hij was de eerste in Spanje die het aandurfde geen sulfiet meer toe te voegen in zijn wijnen. Op dit moment staan zijn wijnen overal ter wereld op de kaart bij de beste restaurants en hipste wijnbars. Wij werkten voor dit wijnhuis genaamd Escoda Sanahuja tijdens de oogst van 2016. 

Eigenlijk was deze stage heel simpel: we stonden om 7.00 's ochtends op om een koffietje te halen, en begonnen met Joan Ramon en vijf anderen druiven te knippen op de wijngaard iets verderop. Rond 10.00 stopten we eventjes om met z’n allen te ontbijten: brood, worst, ham, kaas, tomaat en natuurlijk een paar flessen wijn. Na dit ‘opladen’ oogsten we door totdat er genoeg kratjes vol waren en Joan Ramon ze met de tractor op kon halen. We volgen hem met de 4x4 naar de bodega en verwerken de druiven. In dit geval betekende dat het ontstelen ervan en vervolgens in roestvrijstalen tanks deponeren (deze druiven werden na een aantal dagen geperst en in amfora gestopt). Daarna namen we weer een koffietje (ditmaal vaak met een tikkie erin, zoals Joan Ramon dat altijd doet) en keerden we terug naar de wijngaard. Dit proces herhaalde zich totdat Joan Ramon vond dat ’t wel mooi was, en dat was nooit later dan 19.00 (met één uitzondering tot 23.00). Een hele fijne jefe, die zelf ook keihard meewerkt maar ook van 't goede leven houdt. 

Zijn zelf aangeplante negen hectare wijngaarden zijn ongeveer 15 jaar oud en vanaf planting biologisch. Na vijf jaar sloeg hij als één van de eerste in Spanje om naar de biodynamie (lees hier over het verschil tussen de twee), en nu zijn de wijngaarden zó gezond dat hij bijna geen preparaten meer hoeft te maken. En dat was te merken: een ongelofelijke opbrengst van hoge kwaliteit druiven; we hebben geen ziekte gezien! Ook heeft hij een aantal jaar geleden een wijngaard overgenomen waar gemiddeld 100 jaar oude ranken staan: een field blend van macabeo, grenache blanc en parellada. Dit veld was in de geschiedenis nog nooit bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen, maar was in vergetelheid geraakt. Joan Ramon heeft er zijn aandacht in gestopt en nu levert 't zijn topwijn op genaamd Mas del Gaio. 

Zelf maakten we hier ook een eigen wijn genaamd Tot Controlat. Meer hierover lees je bij onze wijnen. 

els bassots, de bekendste 'oranje' wijn van Joan ramon escoda:  100% chenin blanc skin contact. 

els bassots, de bekendste 'oranje' wijn van Joan ramon escoda:  100% chenin blanc skin contact. 

Joan ramon is medeoprichtrer van de brutal wine corporation, waar meerdere vin nature producenten aan meewerken

Joan ramon is medeoprichtrer van de brutal wine corporation, waar meerdere vin nature producenten aan meewerken