Biologisch, Biodynamisch en Vin Naturel. Wat is het verschil?

Biologisch

Biologisch betekent dat er in de wijnbouw zonder gif gewerkt wordt, maar met biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen. Verreweg de meeste wijngaarden werken conventioneel. Dit houdt in dat zij met pesticiden, insecticiden en fungiciden werken. Dit zijn verschillende soorten gif die ziektes, ongewenste insecten en schimmels weghouden. In deze conventionele wijngaarden wordt preventief gif gebruikt en niets aan het toeval overgelaten. Een wijnrank kan wel honderd jaar oud worden, maar met deze methode leveren de stokken na dertig jaar al niets meer op. Vergelijk de wijnrank met een junkie die telkens weer een ‘shot’ nodig heeft: hoe meer gif hij in zijn lichaam spuit, des te sneller hij aftakelt en hoe erger hij verslaafd raakt.  Biologische wijnteelt in Europa is aangeduid met de beeldmerken hieronder afgebeeld. Alle toevoegingen tijdens het wijn maken moeten biologisch zijn en er mag behoorlijk wat sulfiet gebruikt worden.

Biodynamisch

Biodynamie is een filosofie waarin men in de wijngaard een evenwicht probeert te creëren tussen mens en natuur. De stand van de maan en de sterren zijn ook van groot belang bij dit proces. Biodynamische landbouw is gebaseerd op het werk van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner, die dit in de jaren '20 al predikte. In de praktijk gebruiken de boeren die biodynamisch werken verschillende preparaten om hun wijngaard gezond te houden. Eén van die preparaten bijvoorbeeld is een koehoorn die in de wijngaard begraven moet worden met daarin een mengsel van Valeriaan en andere kruiden. Hoewel dit raar mag klinken; de meest beroemde wijnhuizen ter wereld zweren bij deze methode en er is gebleken dat deze producenten consistente kwaliteit leveren. Biodynamische classificatie wordt gereguleerd door Demeter en Biodyvin. Wat betreft het wijn maken, mag er alleen gewerkt worden met wilde gisten (dus geen externe gistculturen). Een beperkte hoeveelheid sulfiet is toegestaan.


Vin Naturel

Onder de noemer Vin Naturel vallen wijnen die zijn gemaakt zonder toevoegingen in de kelder, dus ook geen sulfiet. Sulfiet is een stof die natuurlijk in wijn voorkomt als een beschermer tegen bacteriën, maar ook toegevoegd kan worden voor extra bescherming. Deze stof kan er ook voor zorgen dat je de volgende dag hoofdpijn hebt (en veel mensen zijn er allergisch voor). De wijn wordt gemaakt van druiven en druiven alleen. Dit werkt natuurlijk alleen maar als je een gezonde wijngaard hebt. Vin naturel wordt nog niet officieel gereguleerd, maar er bestaan wel vier organisaties. Twee Franse: AVN en de Vins S.A.I.N.S., twee Italiaanse: VINNATUR en Vini Veri en één Spaanse: PVN. Om je hierbij te kunnen aansluiten als producent moet je ten minste biologisch werken en géén sulfiet gebruiken. Vin Naturel kent een grote opmars in de laatste vijftien jaar.


 

Heeft u vragen mail dan naar info@grapehunters.com